Dogodki

Bolničarji PGD Cerknica so v Ormožu, na XXV. državnem preverjanju znanja ekip prve pomoči Rdečega križa in Civilne zaščite dosegli izjemno 3. mesto. Ekipa v sestavi Eva Turšič, Tjaša Prudič, Sara Pakiž, Tomaž Paternost, Miha Melink in vodja Matic Zalar se je odlično izkazala na 7 delovnih točkah. Med drugim so oskrbeli poškodovance s hudo kemično opeklino prsnega koša, prestrelno rano na stegnenici, ugriz kače, pregretje zaradi zaužitja ekstazija … Skupaj pa so poskrbeli za več kot 30 obolelih in poškodovanih oseb.  Državnega preverjanja se je ekipa udeležila že 5. leto zapored in letos pokazala izjemno uigranost in znanje ter se prvič uvrstila na stopničke. Dosežek je ekipa dosegla ob glasnem navijanju navijačev iz PGD Cerknica.

Čestitamo!

Prispevek Notranjsko primorskih novic

Prispevek Radio 94

Ekipa z navijači

 

V soboto, 8. junija 2019, se je v Pivki odvijalo XXV. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči. Tudi letos se je tekmovanja udeležila ekipa PGD Cerknica. Ekipo so tokrat sestavljali Sara Pakiž, Tjaša Prudič, Eva Turšič, Miha Melink, Tomaž Paternost in Matic Zalar.

Na tekmovanju je sodelovalo devet ekip prve pomoči iz naše regije in tri gostujoče ekipe iz Hrvaške. Tekmovalci so svoje znanje preizkusili na štirih različnih poligonih. Prvi je predstavljal naravna nesrečo v parku - tu so bolničarji oživljali nosečnico, dojenčka, otroka in odraslega moškega. Na drugem poligonu je bila prometna nesreča, kjer so oskrbeli poškodbo medenice, poskrbeli za padlega in premočenega kolesarja, ter obvladali in oskrbeli rano na glavi pri vinjeni voznici. Na tretjem poligonu se je zgodila eksplozija plina v objektu - ekipe so poskrbele za nezavestno osebo, osebo z zlomom lobanjskega dna, oskrbeli so opekline na rokah in odrgnine.  Četrti poligon pa je bila nesreča v skladišču, poškodovani so imeli odprt zlom goleni in zlom zapestja, srčni infarkt, zmečkanine prstov in poškodbo trebuha z izpostavljenim črevesjem. Skupno so oskrbeli 16 poškodovancev in prav vsi so pokazali, da so ekipe prve pomoči v naši regiji dobro pripravljene. Med vsemi ekipami pa se je prav ekipa PGD Cerknica najbolje izkazala in se z zmago na regijskem tekmovanju uvrstila na državno tekmovanje, ki bo meseca oktobra na Ptuju.

Čestitamo!

Prispevek Radia 94

Prispevek Notranjsko primorskih novic

 

V Postojni je v soboto, 6. oktobra 2018, potekalo 24. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije. Namen preverjanja je predvsem prispevati k ozaveščanju splošne javnosti o pomenu znanja in veščin prve pomoči v Sloveniji. 
 
14 najbolje uvrščenih ekip iz regijskih preverjanj, ki so potekala v maju in juniju, se je v Postojni pomerilo na sedmih delovnih mestih. Skupaj so oskrbeli 25 poškodovancev in odpisali teoretični test. Oskrbeli so poškodovane v prometnih nesrečah, ob udaru strele, po pretepih in po terorističnem napadu. Najbolj v spominu pa jim bo iz letošnjega preverjanja ostal porod na terenu.
 
Ekipa bolničarjev PGD Cerknica, ki so jo sestavljali Eva Turšič, Vesna Turšič, Sara Pakiž, Tjaša Prudič, Tomaž Paternost in Matic Zalar, je na tekmovanju dosegla odlično 4. mesto.

 

 ČESTITAMO!
 
Ekipa v Postojni
 

V soboto, 26. maja 2018, se je v Knežaku odvijalo XXIV. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči. Tudi letos se je tekmovanja udeležila ekipa PGD Cerknica. Ekipo so sestavljali Sara Pakiž, Tjaša Prudič, Eva Turšič, Vesna Turšič, Tomaž Paternost in Matic Zalar.

Na tekmovanju je sodelovalo devet ekip prve pomoči iz naše regije ter tri gostujoče ekipe iz Hrvaške. Tekmovalci so svoje znanje preizkusili na štirih različnih poligonih - prometni nesreči, delovni nesreči na žagi, nesreči pri žganjekuhi in nesreči, kjer je bil najpomembnejši pravilen transport poškodovanih. Skupno so oskrbeli 16 poškodovancev in prav vsi so pokazali dobro pripravljenost. Med vsemi ekipami pa se je prav ekipa PGD Cerknica najbolje izkazala in se z zmago na regijskem tekmovanju uvrstila na državno tekmovanje, ki bo meseca oktobra.

Čestitamo!

Prispevek na Radiu 94.

Ekipa bolničarjev Knežak 2018

V Kobaridu je v soboto, 7. oktobra 2017, potekalo 23. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije. Namen preverjanja je predvsem prispevati k ozaveščanju splošne javnosti o pomenu znanja in veščin prve pomoči v Sloveniji. 

13 najbolje uvrščenih ekip iz regijskih preverjanj, ki so potekala v maju in juniju, se je v Kobaridu pomerilo na sedmih delovnih mestih. Po potresu so pomagali ponesrečencem v prometni nesreči, padalski nesreči, v mizarski delavnici, ujetim v poškodovani stavbi, obiskovalcem literarne prireditve, poškodovanim v delavski nesreči in v masovni nesreči v diskoteki. Na deloviščih so z bolničarji sodelovali tudi Gorska reševalna služba, gadilci, potapljači, vodniki reševalnih psov, pripadniki civilne zaščite in s svojo prisotnostjo popestrili delo na deloviščih. Ekipa bolničarjev PGD Cerknica, ki so jo sestavljali Eva Turšič, Klemen Meden, Tjaša Prudič, Erik Mramor, Sara Pakiž in Matic Zalar, je na tekmovanju dosegla odlično 4. mesto.
 
 ČESTITAMO!
 
 

V soboto, 3. junija 2017, se je v Novi vasi na Blokah odvijalo XXIII. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči. Tudi letos se je tekmovanja udeležila ekipa PGD Cerknica. Letos so ekipo sestavljali Eva Turšič, Tjaša Prudič, Sara Pakiž, Klemen Meden, Urban Jakopi in Matic Zalar. 

Na tekmovanju je sodelovalo 11 ekip prve pomoči iz naše regije in gostje iz Hrvaške. Tekmovalci so svoje znanje preizkusili na štirih različnih poligonih - prometni nesreči, gozdarski nesreči, pretepu mladih in delovni nesreči, kjer je bil najpomembnejši pravilen transport poškodovanih. Skupno so oskrbeli 15 poškodovancev in prav vsi so pokazali dobro pripravljenost. Med vsemi ekipami pa se je prav ekipa PGD Cerknica najbolje izkazala in se z zmago na regijskem tekmovanju uvrstila na državno tekmovanje, ki bo letos potekalo oktobra v Kobaridu.

Čestitamo!

Datum: 7.5.2017

Na Florjanovno nedeljo smo gasilci PGD Cerknica v sklopu praznovanj 130 letnice delovanja društva v Kulturnem domu Cerknica imeli slavnostno akademijo.

S svojo prisotnostjo so nas počastili predstavniki gasilskih društev iz naše zveze in ostali visoki gostje. Zbrane je nagovoril predsednik PGD Cerknica tov. Matjaž Knap in v svojem govoru predstavil društvo, predvsem pa se je zahvalil vsem gasilkam in gasilcem za vložen čas in trud, ki ga vlagajo v gasilsko dejavnost. Ker PGD Cerknica kot enota širšega pomena posreduje tudi na območju občine Loška dolina, je besedo predal županu g. Janezu Komidarju, da pozdravi navzoče. Z govorom sta nas nato počastila predsednik GZ Cerknica tov. Rajko Intihar, v imenu GZS pa nam je ob visokem jubileju čestital namestnik poveljnika tov. Darko Muhič.

Društveni prapor v letošnjem letu obeležuje 60 let, zato smo se že v lanskem letu gasilci PGD Cerknica odločili, da je praznovanje 130-letnice primeren trenutek za razvitje novega. K sodelovanju smo povabili priznanega akademskega slikarja Tomaža Perka, ki nam je za ta namen naslikal in podaril sliko sv. Florjana, ki smo jo odkrili na slovesnoti.
Na dogodku pa smo podelili tudi nekaj priznanj. Priznanja Gasilske zveze Cerknica sta podelila poveljnik in predsednik zveze. Priznanja Gasilske zveze Slovenije pa je podelil tov. Darko Muhič, ki je na koncu ob visokemu jubileju našemu društvu podelil še Zlato plaketo GZS.

Uradnemu delu je na ploščadi pred kulturnim domom sledilo še skupinsko fotografiranje in pogostitev.

Foto: Rok Premrov

 V Notranjsko primorskih novicah pa so o nas zapisali tole.

Ekipa bolničarjev  PGD Cerknica se je 1.10.2016 udeležila 22. državnega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči v Slovenj Gradcu. Ekipa v sestavi: Eva Turšič, Vesna Turšič, Klemen Meden, Miha Nared, Tjaša Prudič, Matic Zalar in Sara Pakiž, se je uspešno predstavila na sedmih realno predstavljenih situacijah. Poligoni so vključevali vse od utopljenca, poskusa samomora, beguncev, razdraženega konja, nosečnice, kislinske opekline oči, poškodb hrbtenice in zastrupitev z raznimi strupenimi rastlinami. Uvrstili so se na odlično 8. mesto.

V Sežani se je, na vroč poletni dan, 28. maja 2016, odvijalo regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči. Tekmovanja se je udeležila tudi ekipa PGD Cerknica, ki so jo letos sestavljali Sara Pakiž, Eva Turšič, Vesna Turšič, Klemen Meden, Erik Mramor, Miha Nared in Matic Zalar.

Sodelovalo je 12 ekip, ki so se pomerile na štirih različnih poligonih – prometni nesreči, pomoč skupini beguncev, zabavi mladih in delovni nesreči v neurju. Oskrbeli so skupno 17 poškodovancev in prav vse ekipe so se odrezale odlično. Najboljša, pa je bila prav naša ekipa, ki je osvojila prvo mesto in se tako uvrstila na državno tekmovanje, ki se bo 3. oktobra odvijalo v Slovenj Gradcu.

Ekipa bolničarjev PGD Cerknica pri delu

Dne 25.10. je med 9. in 13. uro potekala vaja GZ Cerknica, na kateri je sodelovalo tudi naše društvo. Po scenariju vaje je zagorelo v podjetju Brest pohištvo d.o.o. Naša naloga na vaji je bila vodenje dela gasilskih enot (vodja intervencije), vodenje sektorja, vstopi v prostor z IDA, napadi na streho, pomoč NMP pri oskrbi poškodovanih ter zavarovanje mesta pristanka za helikopter.

Več slik v FOTOGALERIJI