Hvala, ker ste obiskali našo stran in s tem izkazali željo, da nam pomagate.


1. ZAKAJ potrebujemo logistično vozilo in opremo za posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi?

Na kratko: ker je vedno več intervencij z nevarnimi snovmi, smo pa slabo opremljeni za tovrstno posredovanje.

Prostovoljno gasilsko društvo Cerknica je osrednja enota in edino društvo v občini Cerknica, ki pokriva njen celoten teritorij. Kot gasilska enota širšega pomena posredujemo na tehničnih intervencijah tudi v občini Bloke in Loška dolina. Z Upravo RS za zaščito in reševanje smo v dogovorih tudi za pridobitev pooblastila za posredovanje na nesrečah z nevarnimi snovmi. Nekaj malega opreme že imamo. Za zagotavljanje kvalitetne varnosti na področju takšnih nesreč pa potrebujemo specialno opremo in logistično vozilo za njen prevoz.

Pri nesrečah z nevarnimi snovmi gasilci opravljajo zelo različne vrste nalog, kot so:
•    zajezitev iztekanja nevarnih tekočin v transportu;
•    reševanje pri nesrečah v gospodarski dejavnosti;
•    posredovanje pri ekoloških nesrečah;
•    dekontaminacija prevoznih sredstev in objektov.


2. KDAJ potrebujemo vozilo za logistiko in opremo?

Na kratko: čim prej.

Za nakup vozila in opreme, ki bi bila primerna za posredovanje na nesrečah z nevarnimi snovmi, si prizadevamo že nekaj let. Konec leta 2019 smo se z Upravo RS za zaščito in reševanje dogovorili za pridobitev pooblastila za tovrstne nesreče, ko pridobimo ustrezno opremo, vozilo in primerno usposobimo gasilce. Naši operativci se redno usposabljajo. Kljub letošnjim izzivom smo organizirali tudi vaje iz tega področja.

Kupili smo rabljen transportni kamion z dvižno rampo. Sedaj nas čaka predelava v gasilsko vozilo (preobleka v rdečo barvo, namestitev signalizacije in podobno). Potrebujemo še transportne vozičke, kjer se bo shranila vsa oprema, nameščeni pa bodo v vozilu. Od opreme pa potrebujemo še sistem za dekontaminacijo, plinotesne obleke, izolirne dihalne aparate, črpalke za nevarne snovi, neiskreče orodje, detektor plinov, dimovlek, lovilne posode in sode, tesnilne čepe …

Naš cilj je, da se dobro opremimo z opremo in logističnim vozilom, da bi čim boljše in čim bolj učinkovito pomagali pri nesrečah z nevarnimi snovmi. Ta cilj se je zaradi splošne finančne situacije in birokratskih preprek dolgo odmikal. Sedaj se končno bližamo cilju.


3. KAJ bomo naredili, da to dosežemo?

Na kratko: vse, kar je v naši moči.

Ocenjujemo, da bo celotna investicija stala približno 95 tisoč evrov. Veliko večino stroškov bo pokrilo Prostovoljno gasilsko društvo Cerknica s svojimi prihranki.

Zbrati pa moramo še 30 tisoč evrov, zato se za pomoč obračamo na vas.

Člani gasilskega društva bomo skozi vse leto 2021 aktivno zbirali sredstva, da dosežemo zastavljeni cilj. Pripravili smo nabor različnih načinov, kako se lahko vključijo tisti, ki nam želijo pomagati.


4. Kako nam lahko pomagate?

Na kratko: na številne načine.

1.    Preko SMS donacije – pošljete besedo PGDCERKNICA5 na 1919 in s tem prispevate 5 EUR*;
2.    nakažete poljuben znesek na naš TRR**;
3.    izpolnite obrazec za donacijo 0,5 odstotka dohodnine.

*Pogoji za donacijo preko sporočil SMS: Če pošljete sporočilo SMS s ključno besedo PGDCERKNICA5 na številko 1919, boste prispevali pet (5) evrov za nakup novega vozila in opreme. Prispevate lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, A1, Telemach-a in T-2. Pravila in pogoji za sodelovanje pri storitvi SMS donacije lahko preberete tule.
**IBAN:  SI56  0202  9001  9309  310, račun odprt pri NLB d.d.Za kakršno koli obliko pomoči se vam cerkniški gasilci že vnaprej od srca zahvaljujemo in vas prijazno pozdravljamo z gasilskim pozdravom NA POMOČ!