Dogodki

V Postojni je v soboto, 6. oktobra 2018, potekalo 24. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije. Namen preverjanja je predvsem prispevati k ozaveščanju splošne javnosti o pomenu znanja in veščin prve pomoči v Sloveniji. 
 
14 najbolje uvrščenih ekip iz regijskih preverjanj, ki so potekala v maju in juniju, se je v Postojni pomerilo na sedmih delovnih mestih. Skupaj so oskrbeli 25 poškodovancev in odpisali teoretični test. Oskrbeli so poškodovane v prometnih nesrečah, ob udaru strele, po pretepih in po terorističnem napadu. Najbolj v spominu pa jim bo iz letošnjega preverjanja ostal porod na terenu.
 
Ekipa bolničarjev PGD Cerknica, ki so jo sestavljali Eva Turšič, Vesna Turšič, Sara Pakiž, Tjaša Prudič, Tomaž Paternost in Matic Zalar, je na tekmovanju dosegla odlično 4. mesto.

 

 ČESTITAMO!
 
Ekipa v Postojni
 

V soboto, 26. maja 2018, se je v Knežaku odvijalo XXIV. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči. Tudi letos se je tekmovanja udeležila ekipa PGD Cerknica. Ekipo so sestavljali Sara Pakiž, Tjaša Prudič, Eva Turšič, Vesna Turšič, Tomaž Paternost in Matic Zalar.

Na tekmovanju je sodelovalo devet ekip prve pomoči iz naše regije ter tri gostujoče ekipe iz Hrvaške. Tekmovalci so svoje znanje preizkusili na štirih različnih poligonih - prometni nesreči, delovni nesreči na žagi, nesreči pri žganjekuhi in nesreči, kjer je bil najpomembnejši pravilen transport poškodovanih. Skupno so oskrbeli 16 poškodovancev in prav vsi so pokazali dobro pripravljenost. Med vsemi ekipami pa se je prav ekipa PGD Cerknica najbolje izkazala in se z zmago na regijskem tekmovanju uvrstila na državno tekmovanje, ki bo meseca oktobra.

Čestitamo!

Prispevek na Radiu 94.

Ekipa bolničarjev Knežak 2018

V Kobaridu je v soboto, 7. oktobra 2017, potekalo 23. državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije. Namen preverjanja je predvsem prispevati k ozaveščanju splošne javnosti o pomenu znanja in veščin prve pomoči v Sloveniji. 

13 najbolje uvrščenih ekip iz regijskih preverjanj, ki so potekala v maju in juniju, se je v Kobaridu pomerilo na sedmih delovnih mestih. Po potresu so pomagali ponesrečencem v prometni nesreči, padalski nesreči, v mizarski delavnici, ujetim v poškodovani stavbi, obiskovalcem literarne prireditve, poškodovanim v delavski nesreči in v masovni nesreči v diskoteki. Na deloviščih so z bolničarji sodelovali tudi Gorska reševalna služba, gadilci, potapljači, vodniki reševalnih psov, pripadniki civilne zaščite in s svojo prisotnostjo popestrili delo na deloviščih. Ekipa bolničarjev PGD Cerknica, ki so jo sestavljali Eva Turšič, Klemen Meden, Tjaša Prudič, Erik Mramor, Sara Pakiž in Matic Zalar, je na tekmovanju dosegla odlično 4. mesto.
 
 ČESTITAMO!
 
 

V soboto, 3. junija 2017, se je v Novi vasi na Blokah odvijalo XXIII. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči. Tudi letos se je tekmovanja udeležila ekipa PGD Cerknica. Letos so ekipo sestavljali Eva Turšič, Tjaša Prudič, Sara Pakiž, Klemen Meden, Urban Jakopi in Matic Zalar. 

Na tekmovanju je sodelovalo 11 ekip prve pomoči iz naše regije in gostje iz Hrvaške. Tekmovalci so svoje znanje preizkusili na štirih različnih poligonih - prometni nesreči, gozdarski nesreči, pretepu mladih in delovni nesreči, kjer je bil najpomembnejši pravilen transport poškodovanih. Skupno so oskrbeli 15 poškodovancev in prav vsi so pokazali dobro pripravljenost. Med vsemi ekipami pa se je prav ekipa PGD Cerknica najbolje izkazala in se z zmago na regijskem tekmovanju uvrstila na državno tekmovanje, ki bo letos potekalo oktobra v Kobaridu.

Čestitamo!

Datum: 7.5.2017

Na Florjanovno nedeljo smo gasilci PGD Cerknica v sklopu praznovanj 130 letnice delovanja društva v Kulturnem domu Cerknica imeli slavnostno akademijo.

S svojo prisotnostjo so nas počastili predstavniki gasilskih društev iz naše zveze in ostali visoki gostje. Zbrane je nagovoril predsednik PGD Cerknica tov. Matjaž Knap in v svojem govoru predstavil društvo, predvsem pa se je zahvalil vsem gasilkam in gasilcem za vložen čas in trud, ki ga vlagajo v gasilsko dejavnost. Ker PGD Cerknica kot enota širšega pomena posreduje tudi na območju občine Loška dolina, je besedo predal županu g. Janezu Komidarju, da pozdravi navzoče. Z govorom sta nas nato počastila predsednik GZ Cerknica tov. Rajko Intihar, v imenu GZS pa nam je ob visokem jubileju čestital namestnik poveljnika tov. Darko Muhič.

Društveni prapor v letošnjem letu obeležuje 60 let, zato smo se že v lanskem letu gasilci PGD Cerknica odločili, da je praznovanje 130-letnice primeren trenutek za razvitje novega. K sodelovanju smo povabili priznanega akademskega slikarja Tomaža Perka, ki nam je za ta namen naslikal in podaril sliko sv. Florjana, ki smo jo odkrili na slovesnoti.
Na dogodku pa smo podelili tudi nekaj priznanj. Priznanja Gasilske zveze Cerknica sta podelila poveljnik in predsednik zveze. Priznanja Gasilske zveze Slovenije pa je podelil tov. Darko Muhič, ki je na koncu ob visokemu jubileju našemu društvu podelil še Zlato plaketo GZS.

Uradnemu delu je na ploščadi pred kulturnim domom sledilo še skupinsko fotografiranje in pogostitev.

Foto: Rok Premrov

 V Notranjsko primorskih novicah pa so o nas zapisali tole.

Ekipa bolničarjev  PGD Cerknica se je 1.10.2016 udeležila 22. državnega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči v Slovenj Gradcu. Ekipa v sestavi: Eva Turšič, Vesna Turšič, Klemen Meden, Miha Nared, Tjaša Prudič, Matic Zalar in Sara Pakiž, se je uspešno predstavila na sedmih realno predstavljenih situacijah. Poligoni so vključevali vse od utopljenca, poskusa samomora, beguncev, razdraženega konja, nosečnice, kislinske opekline oči, poškodb hrbtenice in zastrupitev z raznimi strupenimi rastlinami. Uvrstili so se na odlično 8. mesto.

V Sežani se je, na vroč poletni dan, 28. maja 2016, odvijalo regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči. Tekmovanja se je udeležila tudi ekipa PGD Cerknica, ki so jo letos sestavljali Sara Pakiž, Eva Turšič, Vesna Turšič, Klemen Meden, Erik Mramor, Miha Nared in Matic Zalar.

Sodelovalo je 12 ekip, ki so se pomerile na štirih različnih poligonih – prometni nesreči, pomoč skupini beguncev, zabavi mladih in delovni nesreči v neurju. Oskrbeli so skupno 17 poškodovancev in prav vse ekipe so se odrezale odlično. Najboljša, pa je bila prav naša ekipa, ki je osvojila prvo mesto in se tako uvrstila na državno tekmovanje, ki se bo 3. oktobra odvijalo v Slovenj Gradcu.

Ekipa bolničarjev PGD Cerknica pri delu

Dne 25.10. je med 9. in 13. uro potekala vaja GZ Cerknica, na kateri je sodelovalo tudi naše društvo. Po scenariju vaje je zagorelo v podjetju Brest pohištvo d.o.o. Naša naloga na vaji je bila vodenje dela gasilskih enot (vodja intervencije), vodenje sektorja, vstopi v prostor z IDA, napadi na streho, pomoč NMP pri oskrbi poškodovanih ter zavarovanje mesta pristanka za helikopter.

Več slik v FOTOGALERIJI

 

 

 

Ekipa prve pomoči občine Cerknica - PGD Cerknica se je v soboto, 3. oktobra 2015, udeležila XXI. državnega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči CZ in RK.

Bolničarska ekipa PGD Cerknica se je na državno tekmovanje uvrstila po zmagi na regijskem preverjanju in med 14 ekipami na državnem preverjanju zasedla 7. mesto. Vse udeležene ekipe so morale nuditi prvo pomoč poškodovanim in nenadoma obolelim na sedmih simuliranih delovnih mestih.

  

Foto: Ana Lukan

Spredaj: Miha Melink, Vesna Turšič, Tjaša Prudič, Eva Turšič

V sredini: Matjaž Meden, Klemen Meden, Urban Jakopin, Franc Slavic

V soboto, 22. junija 2015, se je ekipa prve pomoči PGD Cerknica udeležila 21. Regijskega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa, ki ga je organiziralo območno združenje RK Postojna-Pivka in Uprava za zaščito in reševanje RS.

Ohranjati in nadgrajevati znanje, da bi ob morebitnih masovnih in naravnih nesrečah nudili učinkovito in nepogrešljivo podporo, je prišlo 11 ekip. 

Ekipa bolničarjev s spremljevalko

  

Danes 8.6.2015 smo gasilci iz PGD Cerknica obiskali Vrtec Martina Krpana, kjer smo otrokom predstavili delo gasilcev, vozila in opremo, ki jo pri tem uporabljamo. Otroci so se preizkusili tudi v vaji z vedrovko. 

Po končani predstavitvi smo si ogledali tudi sam objekt in pregledali evakuacijske načrte, v primeru intervencije.